Vaccinatie konijnen tegen RHD 2

 

Acute sterfte onder konijnen

Begin december 2015 zijn vanuit diverse delen van het land meldingen binnengekomen over acute sterfte onder konijnen. Op grond van het ziektebeeld en de gegevens die daarover beschikbaar kwamen, ontstond al snel het vermoeden dat het hier ging om een uitbraak van VHD (Viral Hemorrhagic Disease), ook wel Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) genoemd, veroorzaakt door een nieuwe variant, namelijk het RHD2-virus. 

Aantallen en verspreiding

Op basis van de huidige gegevens lijkt het RHD2-virus zich geografisch over het hele land te hebben verspreid, waarbij sterfte als gevolg van deze virusvariant in ieder geval bevestigd is onder tamme én wilde konijnen uit de volgende provincies: Limburg, Gelderland, Groningen, Overijssel, Utrecht en Zuid-Holland.  Verder zijn er op basis van microscopisch onderzoek bij overleden konijnen ook nog gevallen aangetoond in Drenthe, Noord-Brabant en Noord-Holland. Recent zijn ook de eerste gevallen in België gemeld.

Om te voorkomen dat ook uw hobbykonijnen kunnen worden aangetast met dit dodelijk virus, kunnen de konijnen bij ons worden ingeent. Dit wordt in clusters op de vrijdagmiddag in Joure gedaan. De reden daarvan is dat het vaccin zeer beperkt houdbaar is na aanprikken en dat het enten in clusters voor u ook voordeliger is.

U kunt u aanmelden voor deze enting op: mail@dierenkliniekjoure.nl, of 0513-412166, of 0513-431527.

Wat kunt u zelf doen: 

Voor particuliere eigenaren van konijnen die nog niet zijn gevaccineerd:

Ruimtes waar mogelijke besmette konijnen zijn geweest dienen grondig gereinigd te worden met water en zeep en daarna gedesinfecteerd te worden. 

Voer geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan uw konijn. 

Voorkom direct contact van uw konijn met konijnen uit het wild. Als er wilde konijnen in de buurt van uw huis voorkomen kunt u overwegen om uw konijn (tijdelijk) binnen te huisvesten. 

Goede (hand)hygiëne is belangrijk om verspreiding van het virus te beperken; was uw handen extra goed met water en zeep vóór en na het voeren en verzorgen van uw konijn. 

Pas op met besmette konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen). Via uw schoeisel kan het virus verspreid worden. 

Aangezien stekende insecten ook een rol kunnen spelen in de verspreiding, kan een goede insectenbestrijding ook bijdragen aan vermindering van het risico.